Sider

12. jun. 2009

Sånn var det før!

Fikk en mail her nå. Får alltid masse moro mail på fredagene, og ikke alt er like bra. Men denne syns jeg var litt morsom. Det er lett å glemme. Og jeg er vel en av de som virkelig lever elektronisk. Pc'er og utstyr over alt. Min samboer bare rister på hodet. Når jeg drar på hytta har jeg med to, noen ganger tre pc'er. Alle til forskjellige jobber/gjøremål. Det er jo galskap!! Før var det jo ikke sånn. For en frihet egentlig. Jeg kjenner meg igjen i mye her, det er jeg sikker på at andre gjør også. Jeg spiste faktisk meitemark og lagde "shake" av vann, oboy og sagflis. Vi stiftet BUGG-klubben og samlet på BUGG til 50 øre pr stk eller hva det nå var. Den hvite var veldig sjelden, så den sloss vi om. Det var andre tider gitt! Les under:

GRATULERER TIL ALLE SOM ER FØDT MELLOM 1940-1986


For det første overlevde vi å bli født av mødre som røkte og /eller drakk mens de var gravid med oss og levde i hus fulle av asbestmateriale. De brukte aspirin, spiste muggost, rå egg-produkter, mengder av bacon og fet mat for ikke å snakke om mat tilsatt alskens farge og tilsetningsstoffer, tunfisk rett ut av boksen og ble ikke testet for diabetes eller alvorlige kreftsykdommer. Morsmelk var tabu, her skulle det flaskes.

Etter det marerittet ble barnesengene og trillevognene dekket med alskens blyholdige stoffer i pastellfarger Det fantes ingen barnesikringer på medisinboksene eller på farlige vaskemidler, ingen barnelås på skap og skuffer. Når vi syklet på syklene våre hadde vi ingen hjelm eller sykkelsko på. For ikke å snakke om den risikoen vi tok ved all haikingen med fremmede.

Som barn, satt vi i biler uten sikkerhetsbelter eller airbag. Vi drakk vann fra hageslangen og IKKE fra flasker kjøpt på butikken. Take away food var begrenset til pølse & chips, eller pølse og brød. Ingen Pizza Hut, McDonalds, Tacos, Baguetter eller Kebab.
Enda butikkene stengte klokka 5 på ettermiddagen og var stengt i helgene.. På en eller annen måte var det ingen som sultet ihjel på grunn av det.

Vi delte ofte en flaske brus med våre venner og alle sammen drakk fra samme flaska uten at noen egentlig ble dødssyk av det. Vi kunne finne på å samle inn tomflasker å veksle dem inn på butikken på hjørnet for å få nok penger til å kjøpe karameller og tyggegummi eller kinaputter som vi smalt av inn i yttergangene til folk etter å ha ringt på døra.

Vi spiste smørkaker, loff med ekte smør på, U-pasteurisert helmelk, brus med sukker i og vi var ikke overvektige fordi
VI VAR ALLTID UT OG LEKTE !!

Vi kunne gå ut om morgenen og ikke komme hjem igjen før etter at gatelysene ble tent om kvelden. Ingen kunne få tak i oss i løpet av hele dagen. Og vi var OK. Vi kunne bruke timer på å bygge en Olabil av gamle planker og vognhjul og sette utfor en kjempebakke bare for å oppdage at vi hadde glemt å lage bremser . Vi bygde trehytter og demninger, lekte ved elvebredden / sjøkanten med selvlagde korkbåter eller lekebiler i sanden.

Vi hadde ikke Playstasion, Nintendo Wii, X-Box. Ingen dataspill i det hele tatt, ingen TV med 999 kanaler å velge i, ingen video eller DVD filmer. Ingen mobiltelefon, ingen bærbar datamaskin, ikke internett, blogg eller Chat-room på nettet.. VI HADDE VENNER og vi gikk ut og traff dem !!!

Vi falt ned fra trær, Skar oss på tollkniver, Brakk bein og tenner og det var ingen anmeldelser eller saksøkning etter slike skader
Bare jentene hadde hull i ørene

Vi spiste mark og leirekaker laget av søle, og marken levde ikke i oss i evig tid.

Til jul og påske malte og lagde vi pynten selv. Vi fikk luftgevær og lagde sprettert i 10 års alderen, vi syklet eller gikk til våre venners hus og banket eller ringte på døra, eller bare ropte på dem.

Mor trengte ikke å gå på jobb for at endene skulle møtes. Fotball eller slåball-lagene hadde lag-utvelgelse og ikke alle fikk være med på laget. De som ikke fikk være med måtte lære seg å takle det selv. Tenk deg det!!!

Å komme seg på laget krevde dyktighet eller ry.

Tanken på at foreldrene skulle hente oss hvis politiet hadde tatt oss i å gjøre noe ulovlig var utenkelig. De sto faktisk på politiets side.

Våre foreldre fant ikke på idiotiske navn på barna sine som vi hører i dag.

Vi hadde Frihet, Suksess, Ansvar, og gjorde FEIL, og vi lærte Å TAKLE DET!
Og DU er en av dem.

GRATULERER!

6 kommentarer:

Charlotte sa...

Akkurat sånn hadde jeg det, født i 1973!!! Kjenner meg så utrolig godt igjen, veldig moro! Skulle ønske vi kunne ha det sånn i dag også. Ikke det at jeg vil skru tiden tilbake igjen og bli liten, (orker ikke puberteten en gang til!) men dersom våre barn kunne få vokse opp i slike omgivelser, åh, det hadde vært herlig. Men vi får prøve å gjøre det beste ut av det, sånn at barna våre kan få oppleve litt av det.
Ønsker deg en riktig god helg!

My home is my Castle - by Kari sa...

Kjente meg igjen i mye her jeg og hehe..
Vi hadde ikke akkurat fritidsproblemer nei.. Nå sitter ungene altfor mye inne, etter min mening da.. frisk luft, lek og latter må nok til igjen.. Og bare tenk så gøy vi hadde det :)Og selvstendige ble vi jo og...
Huff... her sitter jeg å skriver om "gamle dager ".. Hørte det samme av mine foreldre jeg og da jeg var ung hehe

Klem,Kari

Helene sa...

Ja det var tider det, og tenk ble det mennesker av oss også;o)
I dag "feier" vi barna frem i livet, og møter de det minste av motgang må de inn på facebook for å spørre om hjelp. Tidene har sannelig forandret seg.

God helg!!

Størhuset sa...

Hehe, kjenner meg igjen her, er selv født i 1975. Tidene forandrer seg ja!
Ha en fantastisk helg!

M sa...

),O
lö,)
l),
l
Hallooooooooooooooooooooooooo!!!
Nå fikk jeg en god latter!
Det er ikke måte på hvor farlig alt er og hvor overbeskyttende man skal være i disse dager......
Jeg har vært velig flink til å ikke fortelle om all galskapen i barndommen, for barn HERMER etter det du gjorde som barn....
Så man må utelukke ting som å gå gjennom tuneller for å erte på seg politiet, eller å skanke busser.
(Skanke=kjøre på akebrett og hekte seg på bak en buss...)
Dette innlegget fikk frem masse minner om rampestreker!!
Ha en fiiiin dag!
Klem, M

Anonym sa...

Takk for en interessant blogg

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin